За NodeJS технологията

за nodejs технологията | KRISKATA.COM

NodeJS Технологията

NodeJS технологията позволява създаването на сървърни приложения с езика JavaScript. Приложенията могат да бъдат мултиплатформени, тоест могат да се стартират на различни операционни системи (OS) Windows, MacOS, Linux.

Голяма част от модулите в NodeJS технологията са езика JavaScript. Двигателя на Google V8, който е разработен на JavaScript задвижва от части функционалностите на NodeJS. NodeJS съдържа вградени системни модули (библютеки), с които може да работи самостоятелно без други сървъри като на пример Apache HTTP Server.

NodeJS е много популярна платформа, тъй като се използва като сървъна платформа на Microsoft, Walmart и много други известни компании.

Историята на NodeJS технологията

NodeJS е създадена от програмиста Раян Дал и разработчици в Joyend. Joyend е американска софтуерна компания със седалище в град Сан Франциско. Пусната първоначално под операционната система Linux, като отговорен за поддръжката и развитието бил Раян Дал през 2009 г. Повече за него в Уикипедия.

През 2011 г. Исак Шлютер разработва системата npm (Node Package Manager), която дава възможността да се създават нови и публикуват библютеки за NodeJS. Пакетният мениджър npm улеснява работата на разработчиците като дава възможността бързо и лесно да се добавят, изтриват и обнояват NodeJS библютеки. Тези библютеки са с отворен код, което означава, че могат да се достъпват и използват от всеки.

През юни 2011 г. бива създадена и първата версия на NodeJS за операционната система Windows OS, като за целта Joyend си партнира с Microsoft. Същата година през месец юли излиза първата версия на NodeJS за Windows.

Повече за NodeJS тхенологията, можете в офифиалния й сайт NodeJS.

Какво може да се прави с NodeJS?

Интересувате се от програмиране, нали! А някога задавали ли сте си въпроса – защо всеки уеб програмист трябва да знае JavaScript?

NodeJS технологията позволява разработката на различни системи, ще споменем няколко в тази статия.

Real-Time Chat приложения

Приложенията за комуникация в реално време позволяват изпращане и получаване на съобщения. Тези съобщения могат да бъдат текстови, видео, снимки и др. Може да се изпращат съобщения до един получател или в група. Съобщенията се изпращат с помощта на технологиите за незабавни съобщения като например IRC (Internet Relay Chat). Такива технологии се използват най-често в социалните мрежи, в някои корпоративни сайтове и много други.

С NodeJS можем да създаваме почти всякакви по сложност и функционалности приложения за незабавно споделяне на съдържанието. Протоколът за комуникации WebSockets позволява по-лесно обмяната на съобщения между клиента (браузъра) и сървъра (отдалечен компютър).

Приложения на една страница (SPA)

Приложенията на една страница имат за цел да подобрят потребителското преживяване. Това се постига чрес използването на View Engines, които подменят съдържанието на страницата без да я презареждат.

При тези приложения HTML елементите се генерират в само една страница. За тази цел се използват технологии като AJAX, които изпращат асинхронни заявки до сървъра , с които данните се актуализират.

При тези приложения HTML елементите се генерират в само една страница. За тази цел се използват технологии като AJAX, които изпращат асинхронни заявки до сървъра , с които данните се актуализират.

В наши дни SPA са най-често срещани в социалните мрежи и монго други. Добър пример за SPA приложение би било Gmail, който позволява изпращането на съобщения без презареждане на страницата.

NodeJS е свободна и безплатна за използване технология, можем да я свалим от официалния сайт.

Как се инсталира NodeJS?

NodeJS е свободна и безплатна за използване технология, можем да я свалим от официалния сайт.

Инсталация на Windows:

 • Свалете я и стартирайте от официалния сайт.
 • Стартирайте инсталатора.
 • Кликнете на бутона изпълни.
 • Кликнете на бутона напред.
 • Когато ви пита дали сте съгласни с условията, изберете че сте съгласни и кликнете “next”.
 • Когато ви пита в коя директория да я инсталира, изберете C:\Program Files (86)\nodejs\ и кликнете “next”.
 • След това изберете Node.js runtime и “next”.
 • След това бутона “install”.

След като инсталацията завърши успешно, отворете cmd и напишете node –v за да се уверите, че NodeJS е инсталирана правилно. По желание отворете Visual Studio Code в празна папка, а след това отворете вградения терминал.

 • Стартирайте командата “npm init”.
 • Създайте файл index.js и напишете следния код.
var http = require ('http');

http.createServer (function (req, res) {
  res.writeHead (200, {'Content-Type': 'text / html'});
  res.end ('Hello World!');
}). listen(8080);

След това в терминала напишете следната команда: npm index.js. Сега отворете браузъра на:

http://localhost:8080

И това е всичко, вече имате инсталиран NodeJS.

Вижте също и Защо всеки уеб програмист трябва да знае JavaScript

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn