Защо всеки уеб програмист трябва да знае JavaScript?

Интересувате се от програмиране, нали! А някога задавали ли сте си въпроса – защо всеки уеб програмист трябва да знае JavaScript?

Историята на JavaScript

Тогава както и сега Java е изключително популярен език за програмиране и реално няма нищо общо с JavaScript, освен с името си. Те дори са разработени от различни компании. Java е създаден от Sun, a JavaScript от Netscape.

Интересен факт за JavaScript

уеб програмист JavaScript

JavaScript или често наричан JS е скриптов език за програмиране от високо ниво.
Създаден е през 1995 г. и бързо се превръща в основен език за програмирането в интернет.
Поддържа обектно ориентирано програмиране (ООП) и е съвместим с всички уеб браузъри.
Използва се предимно в уеб страници с цел добавяне на функционалности.
JavaScript се използва за създаване на анимации, ефекти, рекламни банери, търсачки, бутони и други.

Само в интернет ли се използва JavaScript?

В днешно време JavaScript може да се използва за много видове софтуер като Desktop приложения, игри и други. JavaScript може да се използва за създаването на сайт от нулата с технологията Node.js. Тази технология позволява разработката на Back end сървъри изцяло написани с JavaScript. Има програмисти, които използват само JavaScript за създаването на сайтове и приложения, като за база данни обикновено предпочитат MongoDB, която е свързана с Node.js сървър. Node.js може да се използва и с други бази данни като MySQL и много други. Също така JavaScript доста често се използва за създаването на интерфейса на Windows 8 приложения.

При разработката на сайт с друг език пак се използва JavaScript, защото няма друг език, който да се използва за създаването на Client side частта на всеки един сайт, затова всеки уеб програмист трябва да знае JavaScript. Когато пишем на JavaScript няма нужда да използваме никакъв друг софтуер за разработка освен един текстов редактор като (Atom, Sublime Text) и браузър, на които да изпълним написания код.

Редактор за уеб програмиста

Ако сте решили да пишете на JavaScript, тогава ще ви трябва готин текстов редактор, ще ви кажа кои са моите предложения, според мен те са най-добри за разработката на JavaScript приложения и най-често изполвани от добрите уеб програмисти в света.

Това е всичко от тази статия. Надявам се да съм ви бил полезен с нещо.

Кристиан Костадинов

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn